Thajská polévka

26. září 2016 v 10:37 | Ágnes |  Září 2016
U nás doma vaříme sezonní jídla ze sezonních surovin. Máme totiž zahradu. Úrodnou zahradu. Co zasadím, to vyroste. Co vyroste, to sklidím. Co sklidím, to vařím.

Stává se tedy, že například na jaře míváme opakovaně ředkvičkovou polévku a špenát s vejcem. Před létem to bývá hráškový krém a jahodové knedlíky. V létě pak cuketová polévka, smažená cuketa, cuketové placičky a cuketové muffiny. Koncem léta se většinou přechází na cuketu zapečenou s rajčaty, rajčatovou polévku, rajskou omáčku, případně lečo.

V těchto podzimních dnech se na talíři kromě leča dosti často objevuje také dýňová polévka, grilovaná dýně, zapečená dýně a dýňový koláč. Přestože se všichni můžeme po dýni a dýňových jídlech utlouct, rozhodla jsem se, že dnes připravím nějaké nové, zcela mimořádné jídlo. Bude to něco naprosto jiného, něco exotického. Dlouho jsem hledala na internetu, až jsem objevila recept na thajskou polévku.

Thajská polévka je chutná, neobvyklá a cizokrajná. Thajská polévka se připravuje z naprosto netradičních a nezvyklých surovin. V thajské polévce má být citronová tráva, kokosové mléko, zázvor, rybí omáčka, koriandr a čili papričky.

Začala jsem tedy vařit. Nalila jsem do hrnce trošku oleje a osmahla na něm najemno nakrájenou cibulku. Následovala čili paprička. Čili paprička bývá většinou dost pálivá a ostrá, takže jsem kvůli dětem použila raději papriku žlutou, tu nepálivou, tu z mojí zahrady. Recept rovněž udával, že je dobré dát do polévky krevety. Znělo to dobře, ale žádné krevety jsem v lednici nenašla. Přihodila jsem tedy jeden lahůdkový párek. V lednici jsem také našla mísu s rajčaty. Rajčata jsou chutná, rajčaty nic nezkazíte. Trošku jsem jich tam přidala. Vypadalo to celkem dobře. Vypadalo to malinko povědomě... Vypadalo to jako lečo!

Internet nestojí za nic, ale můj muž bude mít radost. Lečo on má rád. Měli jsme ho včera i předvčerejškem.

Našla jsem si jiný recept. Recept na thajskou polévku pro labužníky. Byl dokonce i s video návodem. Nešlo tedy nic pokazit, nešlo nic poplést. Kuchař začal tím, že osmahl cibulku a přidal kuřecí maso. Následně nastrouhal do polévky zázvor a vše zalil vývarem.

Šlo mi to dobře. Osmahla jsem cibulku. Maso jsem neměla. Krevety taky ne. Párky byly v leču, takže jsem zvolila vegetariánskou verzi. Vegetariánskou a zdravější, neboť jsem neměla samozřejmě ani ten vývar. Polévku jsem operativně zalila vodou. Na zázvor jsem zapomněla. Také se mi zdálo, že polévce chybí barva. Přidala jsem tam tedy tajně trochu dýně, to jen tak ze zvyku. Pak jsem se vrátila k původnímu receptu.

Kuchař na videu už pomalu končil: "přidejte stroužek česneku, zalejte kokosovým mlékem, dochuťte a noste na stůl."

Rychle jsem rozmačkala do polévky stroužek česneku, místo kokosového mléka jsem použila smetanu, dochutila jsem vše solí, pepřem a muškátovým oříškem a nesla jsem na stůl - netradiční, mimořádnou a exotickou dýňovou polévku.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Irena Irena | Web | 27. září 2016 v 18:54 | Reagovat

To je opravdu originální recept, úplně jiný, než všechny ostatní, paráda! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama